Hindistan Cevizi Yağı Faydaları

Sağlıklı yağlar , sağlıklı bir yaşamın anahtarıdır. Sağlıklı yağların arasında ülkemizde en çok kullanılan zeytin yağı olsa da, hindistan cevizi yağı son zamanlarda fazlasıyla popülerlik kazanmıştır. Tabi bu popülerlik boşuna değildir. Bu yağın yararları oldukça fazladır. Bizlerde bu yararlara değinerek sizleri bilgilendirmeye çalışacağız. İyi okumalar dileriz.

Hindistan Cevizi Yağı Ne İşe Yarar ?

Hindistan Cevizi Yağı Ne İşe Yarar ?
Hindistan Cevizi Yağı Ne İşe Yarar ?

 

Hindistan cevizi yağı , hindistan cevizinin “çekirdeği” olan bir hindistan cevizinin yenilebilir, etli  kısmında çıkan yağdır. Bu yağ çeşitli yöntemlerle ekstrakte edilir, bu nedenle rafine ve rafine edilmemiş dahil olmak üzere farklı türlerde hindistancevizi yağları satın alabilirsiniz. Oda sıcaklığında, hindistan cevizi yağı tipik olarak katıdı.  Yemek pişirmek veya cilt  ve saç bakımı için kullanmak için mükemmel bir yağdır .

Hindistan cevizi yağı, doymuş bir orta zincirli yağ asididir ve yağ asitleri zincirlerinin uzunluğu 6-12 karbon arasındadır. Tükettiğimiz neredeyse tüm doğal doymamış ve doymuş yağlar uzun zincirli yağ asitleridir. Hindistan cevizi yağının benzersiz orta zincirli yağ asidi bileşimi, tükettiğimiz diğer yağlardan farklı olarak özellikleriyle besinsel bir güç merkezi olarak ayrı bir şeydir.

Araştırmalar orta zincirli yağ asitlerinin enerjinin sürdürülebilir bir şekilde artmasını sağlayabileceğini göstermektedir çünkü bunlar enerji olarak yakılmak üzere doğrudan karaciğere gönderilmekte ve vücutta diğer yağlar gibi işlenmemekte ya da depolanmamaktadır. Ayrıca, metabolizmayı uyardığı, insülin duyarlılığını koruduğu ve bazı çalışmaların düzenli olarak tüketildiğinde dayanıklılık ve performanslarını artırabileceğini öne sürdüğü gösterilmiştir. Buna ek olarak, hindistancevizi yağında bulunan orta zincirli yağ asitlerinden biri olan laurik asit, antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Sonuç olarak, hindistancevizi yağı düzenli olarak tüketildiğinde enflamasyonu azaltabilir ve bağışıklık fonksiyonunu iyileştirebilir ve topikal olarak uygulandığında belirli akne ve cilt tipleri için etkili bir tedavi olduğu gösterilmiştir.

Hindistan Cevizi Yağı Nasıl Çıkarılır ?

Hindistan Cevizi Yağı Nasıl Çıkarılır ?
Hindistan Cevizi Yağı Nasıl Çıkarılır ?

Öncelikle, olgunlaşmış Hindistan cevizleri toplandıktan sonra kabukları kesilir, İçinde önemli miktarda su bulunan hindistan cevizinin suyu en az yağı kadar sağlıklı olduğu için, gıda tüketimde kullanılmak üzere ayrılır. Hala nemli olan beyaz kısmı kepçe yada bıçak yardımıyla ayrılarak güneşte veya fırınlarda kurutulur. Bu kurutma işleminin ardından büyük kazanlarda parçalınılan beyaz kısımları su yardımıyla sütünün çıkarılması ve ardından kaynatılmasıyla yağı elde edilir.

Olgunlaşmış bir hindistan cevizinden yaklaşık 100-150 gram yağ edilmesi hindistan cevizi yağının değerli bir yağ olmasını sağlarken yağının çıkarılması sürecinde her aşamasından elde edilen kısımlarından yararlanılması bu meyveyi özeelikli bir meyve kılmaktadır.

Hindistan Cevizi Yağının Faydaları

  • Hindistan cevizi yağının doymuş yağlar açısından zengin oluşu kan basıncının sağlıklı seviyede dengelenmesini sağlamaktadır. Bu özelliyle vücutta biriken yağların yakılmasında da etkili bir rol sağlamaktadır.
  • Hindistan cevizi yağının anti bakteriyel özelliği, hem gıda tüketiminde hemde kozmetolojik amaçlarla kullanımında güçlü bir koruyucu özellik sağlamaktadır.
  • Lorik asit bakımından zengin olan hidnistan cevizi yağı mantar hastalıklarına karşı etkilidir.
  • Hindistan cevizi yağı aynı zamanda enfeksiyon hastalıklarına karşı etkilidir. Enfeksiyon hastalıklarının tedavi edilmesinde yaygın olarak kullanılır. Yine bu özelliği sayesinde, hindistan cevizi yağı mide ve bağırsak kurtlarının dökülmesine yardımcı olurken,  bunun yanında vücutta paratiz büyümesi ve üremesine karşı etkilidir.
  • Vücudun metabolik hızını arttırır ve sindirim sistemi sağlığı için çok faydalıdır. Midede toksinlerin dışarı atılmasını sağlar.
  • Kemiklerin sağlamlaşmasını sağlar ve esnekliğini korur. Kemik sağlığı açısından hindistan cevizi yağı çok faydalıdır. Bunun dışında kas sağlığının korunmasına ciddi katkıda bulunur.

Hindistan Cevizi Yağının Zararları Var mıdır ?

11

 

Hindistan cevizi yağı her ne kadar özellikle trans yağlara nazaran sağlıklı bir yağ olsada tüketiminde dikkatli kullanılması gereken bir yağdır. Özellikle doymuş yağ oranının yüksekliği hindistan cevizi yağını,  tansiyon rahatsızlığı yaşayan insanların daha dikkatli kullanmasını gerektiriyor. Bu noktada her yemekte hindistan cevizi kullanmak yerine salatalarda yada kızartmalarda tercih etmek hem damak lezzetinden mahrum kalmamak hemde dengeli bir şekilde beslenmek açısından faydalı bir yöntem olacaktır.

Hindistan Cevizi Yağı İle Saç Bakımı

Saç bakımında çok kullanışlı bir yağ olan hindistan cevizi yağı, içerdiği protein ile saç derisini ve saç köklerini besleyerek daha sağlıklı uzamasına, uçlardaki kırıkların azalmasına yardımcı olur. Saç dokusunu düzelterek yıpranmış, solgun görünen saçların görünümünü geliştirir. Koparak dökülmeleri azaltır ve kepek gibi saç derisinde yaşanan sorunların sonucu olarak ortaya çıkan problemlerin tedavisinde kullanılabilir.  

Cilt Bakımında Hindistan Cevizi Yağı

Saç bakımında olduğu kadar, cilt bakımında da etkili sonuçları olan Hindistan cevizi yağı sadece cilde geçici bir rahatlama sağlamakla kalmaz, aynı zamanda onu iyileştirmeye ve onarmaya yardımcı olur. Bir çok bakım sonrası anti-aging faydaları gözlenmektedir. Hindistan cevizi yağı cilt esnekliğini sağlayarak, cildin genç bir görünümelde etmesine yardımcı olmaktadır.

Bu yağ cildi pürüzsüz yaparak, ölü deri hücrelerinin dış katmanı kaldırmaya yardımcı olur. Ayrıca, hindistan cevizi yağı antiseptik yağ asitleri içerdiği için cilde doğrudan uygulanırsa deride mantar ve bakteriyel enfeksiyonları önlemeye yardımcı olur.  

 

Hindistan cevizi  yağının saç ve cilt için kullanımları ve faydaları hakkında daha detaylı bilgi için aşağıdaki yazılarımıza bakabilirsiniz. Yazımızı okuduğunuz için teşekkür eder sağlıklı günler dileriz.

Hindistan Cevizi Yağı Cilt

Hindistan Cevizi Yağı Saç

Yorum bırakın

WordPress.com'da ücretsiz bir web sitesi ya da blog oluşturun.

Yukarı ↑